Get Adobe Flash player

Orda


A sajtgyártásból visszamaradó fehérjében, ásványi anyagban gazdag, a teljes tejhez képest kevés tejcukrot és tejzsírt tartalmazó készítmény, melyek könnyen, salakmentesen emészthetőek, táplálóak, de, - fogyókúrázó sajtimádók, figyelem - nem hizlalnak!. 

Ha a savót természetes úton megsavanyítják (vagy ecetsavat adnak hozzá), majd 70–90 °C-ra felmelegítik, akkor a savóban maradt fehérjék (laktalbumin) pelyhes csapadék formájában kicsapódnak. Ez a zsendice. A zsendicét sajtruhán átszűrve, 12 órás csurgatás után kapják meg az ordát (albumin savósajt). A friss sajtok közé tartozik.

Íze édes, kiválóan alkalmas túró helyettesítésére, de akár fűszerezhető ízlés szerint és nagyszerű "álkörözött" vagy "fűszervaj" készíthető belőle.