Get Adobe Flash player

Kaskaval


A Kaskavál egy félkemény, erős aromájú gyúrt sajt. Erőteljes ízeit és sárgás színét a cheddarozáshoz hasonló technológiának köszönheti. Különösen népszerű a kelet-európai és a mediterrán térségekben. Kashkaval készülhet tehéntejből, ez a Kashkaval Vitosha. Ha juhtejből készül, az a Kashkaval Balkán és ha a két sajt keverékéből készül, akkor Kashkaval Preszlav a neve. Romániában, Bulgáriában és Macedóniában is használják, mint egy általános kifejezést a sajtra. Megtalálható Magyarországon, Horvátországban, Romániában, Görögországban, Törökországban és Olaszországban. A románok Cascaval-nak, a görögök Kasseri-nek, a törökök Ksara-nak, míg az olaszok Caciocavallo-nak nevezik.
A Kashkaval sajtot a készítés folyamán forró vízbe gyúrjuk, így ez a sajt is a "pasta filata" családba tartozik.
Pikáns, sós ízű sajt. Könnyen olvadó, jól reszelhető, sokrétűen használható a konyhában.