Get Adobe Flash player

Halloumi


A Halloumi sajt eredete Ciprus szigetére vezethető vissza, de egyre népszerűbbé vált a Közép-Keleti régió országaiban is. Hagyományosan leginkább juh -és kecsketej keverékéből készült. Ma már sokszor készítik tehéntej és kecsketej keverékéből. Sós lében tárolt, színe fehér, szerkezete réteges. Gyakran használnak hozzá mentalevelet. Érdekes felfedezés volt, hogy a mentával tartósabbá, frissebbé tehetik a sajtot hosszú időre. Így akár 1 évig is érlelhető. A sajtot gyakran használják a konyhában. A szokásosnál magasabb az olvadáspontja, ezért nagyon jól grillezhető. Kérge szépen megbarnul, anélkül hogy a sajt szétolvadna. A ciprusiak a meleg hónapokban görögdinnyével fogyasztják. De illik hozzá mindenféle saláta, zöldség, gyümölcs is. A Halloumi félkör alakú, súlya kb. 220-270 g.