Get Adobe Flash player

Ementáli


A 19. század eleje óta készítik a Bern környéki Emmental vidékén az eredeti recept szerint. Az eredeti ementáli nyers tejből készül, hatalmas, 85 cm-es átmérőjű, 22 cm vastag korongokban, amelyek 80–100 kg súlyúak. Zsírtartalma a szárazanyagban 45-48%-os. 1 kg sajthoz mintegy  12 liter tejet használnak fel. Legjellegzetesebb tulajdonságát a belsejében található kisebb-nagyobb, egyenletes eloszlású lyukak adják.

Érlelési ideje – nagy méretei miatt – minimum 10 hónap. A 18 hónaposnál idősebb példányok lyukaiban sókristályok, esetleg sós vízű „könnyek” jelennek meg; ilyen érettségi foknál már erősebb az illata.

Az ementáli (Emmentaler Käse) világhírű svájci keménysajt eredetmegjelölése. Magyarországon nem számít fajtanévnek, ezért magyar termelők nem használhatják ezt a nevet.